HPV

Veel mensen weten het niet, maar een groot deel van onze bevolking draagt het HPVvirus bij zich. Vaak is dat onschuldig, maar er zijn ook een aantal varianten van HPV die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van baarmoederhalskanker, anuskanker en keelkanker. HPV staat voor het Humaan Papilloma Virus. De meeste varianten zijn ongevaarlijk, waaronder het HPV dat genitale wratten veroorzaakt. Er zijn echter ook virussen die kunnen leiden tot verschillende soorten kanker. Het virus wordt doorgegeven bij geslachtsgemeenschap of door middel van orale seks en is erg besmettelijk.

Symptomen HPV

De goedaardige HPV soorten kunnen genitale wratten veroorzaken. Het grootste deel van de mensen heeft geen klachten. Ze weten dan vaak ook niet dat ze dit virus (HPV) bij zich dragen. Toch kunnen zij dan wel het virus overdragen aan anderen. Als vrouwen besmet zijn met het HPV dan kunnen zij bloedingen en pijn krijgen, ook kunnen zij last krijgen van een branderig gevoel. Er zijn veel jongeren die het HPV virus op hebben gelopen. Meestal hebben zij daarbij geen klachten; de infectie wordt immers door het lichaam zelf weer opgeruimd.

HPV voorkomen

Vanaf dertig jaar worden vrouwen in Nederland onderzocht op baarmoederhalskanker. Als jonge meisjes nog niet seksueel actief zijn geweest kunnen zij een vaccinatie krijgen die hen beschermd tegen baarmoederhalskanker. Het beschermt hen tegen de virussen die voor 70% verantwoordelijk zijn voor de gevallen met baarmoederhalskanker. In Nederland is er voor mannen nog geen vaccinatieprogramma, in Australiƫ wel.

Geplaatst op 18 november 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *